Home > Watersporten > Duiken  > Wrakduiken                                                                                                    
2 juni 2011

Le Serpent bijna reisvaardig

Bron:   PZC
Scharendijke - Het scheepswrak Le Serpent in werkhaven De Schelphoek bij Serooskerke is de afgelopen dagen reisvaardig gemaakt voor de tocht naar het Grevelingenmeer om daar als bijzonder duikobject te worden afgezonken.
Het schip ligt sinds 1970 'tijdelijk' bij de Schelphoek geparkeerd, omdat het destijs waarschijnlijk overbodig was geworden. Rijkswaterstaat wil er nu van af. Bastian Mathijssen van Duikcentrum Scharendijke had belangstelling en in samenwerking met de Nederlandse Onderwatersport Bond werd de verplaatsing in gang gezet. Voorafgaand zijn drie mansgaten gedicht, andere gaten werden vergroot zodat een duiker met flessen op de rug er straks veilig doorheen kan. Zeer binnenkort wordt het scheepswrak naar het Grevelingenmeer gebracht, waarmee de duiklocatie daar een extra dimensie krijgt.
Maandag 11 Oktober 2010 Fundatie voor scheepswrak word gestort
Bron: PZC
SCHARENDIJKE - Rijkswaterstaat is maandag de voorbereidingen begonnen voor het afzinken van een scheepswrak in de Grevelingen.

Ter hoogte van duikcentrum De Kabbelaar in Scharendijke wordt van Vilvoordse steen een fundatie gestort op de zandbodem. Naar verwachting wordt het oude sleepschip volgende maand weggehaald van zijn plek in de Schelphoek, waar het sinds 1970 ligt, en naar de nieuwe locatie gebracht.

Het wrak komt zo'n 40 meter westelijk van het kunstmatig rif (de reefballs) te liggen. Wanneer precies het wordt afgezonken, is nog onduidelijk. Het 58 meter lange gevaarte wordt geprepareerd als duikobject. Ook worden er onderwatercamera's op geļnstalleerd, zodat ook achter de computer onder het wateroppervlakte van de Grevelingen kan worden gekeken.

Maandag 26 Juli 2010 Duikers en vissers akkoord met plek
Bron: PZC

SCHARENDIJKE - De Vereniging van Beroepsvissers de Grevelingen en de stichting Zeeuwse Duikwrakken hebben overeenstemming bereikt over de precieze locatie voor het af te zinken duikwrak nabij de haven van Scharendijke. Daarmee is de duikattractie nog niet rond.

Op korte termijn moet de stichting 25.000 euro bij elkaar zien te krijgen. Bastian Mathijssen van het Scharendijkse duikcentrum De Kabbelaar heeft zijn hoop gevestigd op lokale ondernemers. Inclusief hijzelf hebben nog maar vier bedrijven op het dorp in de buidel getast. ,,Ik verwacht meer van de eigen ondernemers. Ik denk dat ze niet beseffen hoe belangrijk dit is'', wijst hij op de verwachte aantrekkingskracht van het duikwrak.

De stichting denkt dat het wrak onder meer zal zorgen voor een langer verblijf van gasten, die een duik willen wagen buiten de ergste drukte om. Bovendien krijgen ondernemers die investeren tien jaar reclame terug.

Met het afzinken van het - nu bij de Schelphoek gelegen - betonnen scheepscasco is dik 260.000 euro gemoeid. Dat geld wordt onder meer opgehoest door provincie, Grevelingenschap, Nederlandse Onderwatersportbond en gemeente Schouwen-Duiveland. De laatste partij put daarvoor uit het potje BRG-gelden oftewel compensatiegelden Maasvlakte. Van de stichting wordt een bijdrage van 50.000 euro verwacht. De helft daarvan is binnen.

Met de beroepsvissers op de Grevelingen zijn de afspraken in ieder geval rond, bevestigt Martin Bout van deze club. Het wrak komt nabij de reefballs ten westen van de westelijke pier van de haven te liggen, waardoor de vissers aan de zuidzijde van het wrak kunnen blijven vissen en zo minder visgrond verloren zien gaan. Aanvullend wordt de communicatie richting duikers verbeterd. ,,Zodat er onderling meer begrip is'', licht Bout de afspraken toe. Desmond van Santen van de Nederlandse Onderwatersportbond is in zijn nopjes met de overeenstemming. ,,Ik ben blij dat de vissers zo goed hebben meegedacht.''
Maandag 30 Maart 2010 Geld voor duikwrak in Grevelingen
Bron: BNde Stem

SCHARENDIJKE - Beleidsmedewerker Harry Brands van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) denkt dat het geen probleem is de laatste 70.000 euro aan sponsorgeld binnen te slepen voor het verplaatsen en afzinken van het betonnen scheepscaso bij Scharendijke. Gedeputeerde Staten van Zeeland besloten vanmiddag 40.000 euro voor het project beschikbaar te stellen.

Ook andere overheden hebben subsidie in het vooruitzicht gesteld. In totaal is ruim 261.000 euro nodig.

Volgens GS is 'de realisatie van een duiklocatie met een 65 meter lang scheepswrak uniek in Nederland' en trekt dat nieuwe doelgroepen naar Zeeland. Het wrak zelf is als kunstrif aantrekkelijk voor het dieren en plantenleven. Brands denkt dat duikondernemers en verenigingen zo 'met een relatief kleine investering' de aantrekkelijkheid van de duiksport in de Grevelingen te verberen.

Het sleepschip (zonder motor) heeft tot 1970 dienst gedaan voor een aannemer en is daarna naast de caissons in de ondiepe Schelphoek 'geparkeerd'. Rijkwaterstaat heeft andere plannen in dat gebied en wil het wrak daar voor oktober weg hebben.
Maandag 8 Februari 2010 Betonnen wrak wordt duikobject
Bron: PZC

SCHARENDIJKE - Rijkswaterstaat wil het 58 meter lange betonnen wrak uit de Schouwse Schelphoek bergen en beschikbaar stellen voor de duiksport.

De Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) heeft een plan opgesteld om het schip ter hoogte van duikcentrum De Kabbelaar in Scharendijke te laten afzinken.

De gemeente Schouwen-Duiveland, de provincie en het Grevelingenschap hebben volgens projectleider Gerius van Woudenberg van Rijkswaterstaat al subsidie toegezegd. Uitvoering van het plan vergt een investering van 200.000 euro. De vanuit de NOB opgerichte Stichting Zeeuwse Duikwrakken is nu nog op zoek naar 70.000 euro aan sponsorgelden om de begroting rond te krijgen.

Watersporten in de Grevelingen aan de Noordzee in Scharendijke aan Zee

Duiken Scharendijke
Duiken in Scharendijke in het Grevelingenmeer is een ervaring apart. Jaarlijks nemen duizenden sportduikers een kijkje onder water vanwege het bijzondere planten- en dierenleven.

Sportvissen Scharendijke
Sportvissen is in de omgeving van Scharendijke een niet weg te denken tijdverdrijf. De sportvisser kan zowel in zoet als zout water zijn hengel uitwerpen.

Surfen Scharendijke
Surfen in Scharendijke op het Grevelingenmeer of op de Brouwersdam staat bij vele professionals en recreatieve windsurfers hoog in het vaandel. Hier worden jaarlijks tal van wedstrijden georganiseerd op enkele van de mooiste surfwateren van Nederland.

Zeilen Scharendijke
Zeilen in Scharendijke op het Grevelingenmeer staat bij vele recreatieve zeilers hoog in het vaandel.

Top-Accommodaties in Scharendijke

Camping Scharendijke.
Zeeland : Schouwen-Duiveland

In het zonnige Zeeland op Schouwen-Duiveland vindt u camping 'De Witte Molen', een rustige familiecamping, voorzien van alle gemakken, gelegen aan de rand van het dorp Scharendijke, op heel korte afstand van zee, meer en strand.

Stacaravan & Chalet verhuur in Scharendijke
Zeeland : Schouwen-Duiveland

Verhuur van compleet ingerichte luxe 4 persoons Stacaravans en Chalets, met o.a 2 slaapkamers een compleet ingerichte keuken, kleurentelevisie, douche en toilet.

Watersporten in Zeeland