Home > Watersporten > Duiken                                                                                                      

Duiken in Scharendijke in het Grevelingenmeer is een ervaring apart.
Jaarlijks nemen duizenden sportduikers een kijkje onder water vanwege het bijzondere planten- en dierenleven.


 

Als gevolg van de afsluiting van de Noordzee door de Brouwersdam in 1971 is het getij in de Grevelingen verdwenen. Door het stilstaande water zijn de klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt zodat het water   meestal helder is.

Sinds 1979 staat het Grevelingenmeer weer in verbinding met de Noordzee door middel van een sluis in de Brouwersdam. Hierdoor wordt het water permanent ververst met Noordzee water en is er weer een vrije toegang voor planten en dieren waardoor het Grevelingenmeer onder water een zeer gevarieerd planten- en dierenleven heeft.

Dit onderwaterleven is niet alleen onder aan de dijken terug te vinden, waar grote hoeveelheden stenen zijn gestort, maar is ook te vinden op en rond de zogenaamde reefballs. In 2001 zijn er zo’n driehonderd reefballs (in grootte variŽrende holle betonnen bollen) afgezonken op drie locaties in het Grevelingenmeer. Deze reefballs zijn inmiddels prachtig begroeid met allerlei soorten anemonen, sponzen, zakpijpen, wieren en schelpdieren. Bovendien bieden de reefballs een goede schuilgelegenheid voor kreeften en krabben.

SCHARENDIJKE - De drie kunstriffen die sinds acht jaar in het Grevelingenmeer liggen versterken de flora en fauna onder water. Niet omdat ze nieuw leven brengen, maar omdat ze als een magneet werken op sportduikers. Doordat de kunstriffen zo populair zijn, wordt het planten- en dierenleven op andere plekken van de Zeeuwse delta ontzien.

Duikplaatsen
De Grevelingen kent vele mooie duikstekken. Voor meer info vind je in ons duikcentrum vele boeken die beschrijvingen geven over het onderwaterleven in het Grevelingenmeer en over de vele duikplaatsen met alle bijzonderheden daarover. Je vindt alle duikstekken ook
hier                                  

SCHARENDIJKE - De Stichting Zeeuwse Duikwrakken wil bij duikplaats Scharendijke in de Grevelingen een betonnen scheepswrak van 65 meter lang laten afzinken.

Het scheepswrak gaat dienen als onderwatersportproject voor duikers uit West-Europa. Het realiseren van een duiklocatie met een 65 meter lang scheepswrak is uniek in Nederland.

Top duiklocatie

"Het wrak van Scharendijke" ook bekend onder de naam "Le Serpent" is een prachtige duiklocatie.
 

Bekijk hier  de spectaculaire trailer van aqua-vids.com  - een samenwerking van Peter Baltus en Robert Hughan - met schitterende beelden van het transport en het opnieuw laten zinken van een betonnen wrak.


 

DUIKERS NIEUWS SCHARENDIJKE: Betonnen wrak wordt duikobject

DUIK LINKS:  Duiken in Zeeland  Duikcursussen in Scharendijke  Duikstekken in Scharendijke  Wrakje Scharendijke greatestdivesites.scharendijke

Top-Accommodaties in Scharendijke

Camping Scharendijke.
Zeeland : Schouwen-Duiveland

In het zonnige Zeeland op Schouwen-Duiveland vindt u camping 'De Witte Molen', een rustige familiecamping, voorzien van alle gemakken, gelegen aan de rand van het dorp Scharendijke, op heel korte afstand van zee, meer en strand.

Stacaravan & Chalet verhuur in Scharendijke
Zeeland : Schouwen-Duiveland

Verhuur van compleet ingerichte luxe 4 persoons Stacaravans en Chalets, met o.a 2 slaapkamers een compleet ingerichte keuken, kleurentelevisie, douche en toilet.

Watersporten in Zeeland